Olimède

Tidig talang som går i arv
Franskfödde Olimède visade mest talang av alla unghästar i O-kullen i Frankrike. Nu visar han även att talangen går i arv. Avkommorna i Frankrike har verkligen levererat.

Hans första kull i Sverige, som nu är sju år, består av 4 hästar, där den bästa är Unleash Face med 770 650 kr insprunget. Hon har segrar i E3 uttagning och i en Breeders Crown uttagning. Som 2-åring kvalade hon även in till finalen i Svensk Uppfödningslöpning. Även sexåringarna Vivo Per Lei och Volimed har visat framfötterna. Olimèdes första ”riktiga” kull är fem år med toppar som miljonären Alkalizer Am och Jarl af Solnäs. Alkalizer började karriären mycket lovande med b.la. ett femtepris i Svenskt TravKriterium och har därefter fortsatt med flera mycket fina prestationer. Även fyraåringarna har startat karriären mycket lovande där Abaz America, Al’s Winnermede, Bella On Tour och Olympia Gold har utmärkt sig lite extra. Bland treåringarna är det Ciccolina Sisu som börjat bäst med tre vinster närmare 200 000 kr på kontot.

Bevisad early speed – men också styrka!
Olimède inledde som tvååring med att ta fyra raka segrar från debuten i Frankrike. Bland annat segrade han i Prix Ourasi, tjänade 581088 kr på fem starter och tog segerrekordet 16,7/2200 auto. Som treåring utmärkte han sig i Gr I-loppet European Championship och Treåringseliten. Fem segrar och två andrapris på sexton starter och 1 615 292 kr insprunget blev årsresultatet. Treåringsrekorden sattes vid seger och skrevs till 13,4/1609 auto och 13,7/2140 auto.

Storsegrarna i monté under 2007 visar att Olimède, förutom talang och snabbhet, även har styrka och uthållighet. Han segrade i Gr II-loppet Prix Hervé Céran-Maillard på 12,7/2175 volt, i Prix Reynolds på 12,8/2200 volt och i Prix de l’le d’Oleron vann han på 14,6/2850 volt. I sulkyloppet Prix d’Etoile travade han sitt fantastiska rekord 11,3/2200 volt som femma – efter att ha löpt under 1.10 första kilometern. Under 2008 fortsatte Olimède att kombinera avel och tävling och lyckades bland annat bli femma i Lotterian i Neapel samt vinna ett av sina tre framträdanden i sitt nygamla hemland Sverige.

Sagt om Olimède:
Sven Lindblom, en av världens erkänt bästa exteriör- och avelsbedömare: ”Olimède kommer ur den nya fantomkorsningen, där det finns franskt och amerikanskt blod på bägge sidor, som har dominerat europeisk travsport under 2000-talet. Dessutom är han av den lätta, fina franska typen – och hans exteriöra attribut ligger långt, långt över medel.”

Robert Bergh, topptränare, specialist på Kriterie- och Derby-segrar: ”Olimède ser ut – och rör sig – precis som en häst ur mina drömmar. Det var skälet till att jag verkligen försökte köpa loss honom från sina ägare på hösten som treåring. Hur som helst, är Olimède precis en sådan häst som jag hoppas få träna i framtiden!”

Lutfi Kolgjini, unghästspecialist och tidigare tränare till Olimède: ”Olimède har en bländande teknik – och jag älskar verkligen den här hästen. Jag har haft förmånen att få träna och köra honom under många år och därför skickat flera av mina egna ston till honom. Jag vet hur bra han är!”

Härstammning

Ganymede (FR) Buvetier d'Aunou (FR) Royal Prestige (US)
Nesmile (FR)
Udames (FR) Quioco (FR)
Gadames (FR)
Dolickova (FR) Workaholic (US) Speedy Crown (US)
Ah So (US)
Kurkova (FR) Carnaval (FR)
Cocotte en Or (FR)